Veganistische gehaktballen

Ingrediënten

  • Linzen (ongekookt) – 150 gr
  • Quinoa (ongekookt) – 50 gr 
  • Havervlokken – 120 gr
  • Champignons – 150 gr
  • Rode ui – 1 middelgrote
  • Look – 2 teentjes
  • Gebroken lijnzaad – 1 EL
  • Pompoenpitten/zonnebloempitten – 2 EL
  • Tomatenconcentraat – 2 EL
  • Worcestershiresaus – 1 EL
  • Water – 400 ml

Specerijen:

  • Basilicum – 1 TL
  • Peterselie – 1 TL
  • Italiaanse kruiden – 1 EL
  • Peper – ¼ TL
  • Zout – ½ TL

Bereiding

  • Breng 400 ml water aan de kook en voeg het zout en de linzen er aan toe. Spoel de linzen alvorens goed af.
  • Laat gedurende 24 minuten koken op een middelhoog vuur.
  • Laat de linzen en quinoa lichtjes afkoelen. Meng het gebroken lijnzaad met 3 EL water en laat even aandikken in de koelkast.
  • Vermaal intussen de pompoen- of zonnebloempitten (je kan dit doen met een koffiemolen of kleine blender).
  • Doe de linzen en quinoa in een keukenrobot. Voeg hierbij de champignons, havervlokken, vermalen pompoen- of zonnebloempitten, lijnzaadmengsel, rode ui, look, worcestershiresaus, tomatenconcentraat en specerijen.
  • Meng tot een mooi geheel.

!!! Het kan handig zijn om ingrediënten achtereenvolgens toe te voegen en tussendoor reeds te malen. Dit kan het mengen wat makkelijker maken. Indien nodig kan je achteraf net een vork het mengsel manueel even doormengen.

  • Verwarm de oven voor op 175°C en bekleed een ovenbestendige plaat met bakpapier.
  • Begin gelijkmatige balletjes te rollen van het mengsel en leg ze op de bakplaat.

!!! Je kiest gerust zelf hoe groot je de balletjes maakt. Houdt er enkel rekening mee dat de gaartijd zal variëren van de grootte. Ik maakte hier 28 balletjes van ongeveer 30 gr.

  • Laat 15 à 20 min garen in de oven.

Serveersuggestie